Els vitis, les criatures
màgiques del Penedès

Potser no ho sabies, però al Penedès hi habiten unes criatures molt petites i silencioses, gairebé invisibles, que només es mouen quan ningú les veu.

No són ni animals, ni plantes, ni persones. Són Els Vitis.


Potser no ho sabies, però al Penedès hi habiten unes criatures molt petites i silencioses, gairebé invisibles, que només es mouen quan ningú les veu. No són ni animals, ni plantes, ni persones. Són els vitis.

Explica la llegenda que els vitis van arribar al Penedès fa molts i molts anys, quan encara no hi havia vinyes, cases o camins. La primera pista que existeix va trobar-se a La Font de la Canya i data del segle VII aC, tot i que més tard s’han anat trobant rastres d’altres Vitis en molts llocs de la comarca. Es diu que aquestes criatures han estat presents en la història i en l’evolució del Penedès i es creu que són els responsables de la protecció d’aquest territori. Hi ha qui diu que només es troben a les vinyes, entre els ceps, i qui es decanta per pensar que protegeixen tots els paratges i indrets més bonics de la comarca, siguin espais naturals o monuments històrics. 

L’únic que sabem gràcies a estudis recents és que els vitis són imperceptibles pels adults, és a dir, que les persones majors de divuit anys són incapaces de veure’ls o fins i tot de sentir-los. És per això que hem creat un Club de Petits Exploradors, perquè ens ajudin a buscar els vitis perduts i així poder entendre millor qui són aquestes criatures i què hi fan, al Penedès.